суббота, 29 марта 2014 г.

Портніков про брудну війну Путіна та журналістику


11 березня 2014 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка студенти мали нагоду поспілкуватися з  українським журналістом і публіцистом, президентом телеканалу ТВі, оглядачем радіо «Свобода» і постійним автором аналітичних статей в українських і російських виданнях Портніковим Віталієм Едуардовичем.

Бажаючих послухати журналіста та поставити питання було немало. Віталій Едуардович почав розповідь не з історії свого життєвого шляху та досягнень в журналістиці, а із власних поглядів на сучасну політичну ситуацію в Україні. При цьому особливо наголосив на правильності позиції вичікування України.  Аналітик зауважує, що,  якби держава відразу вступила у збройний конфлікт з Росією, долучилися б війська НАТО, а Україна перетворилася б на театр бойових дій. «Кожного дня, коли ми не воюємо, - ми виграємо». Прозвучало також питання, відповідь на яке очікувала переважна більшість присутніх в аудиторії: «Кого ви бачите наступним президентом України?». Віталій Едуардович, посилаючись, що його власний вибір не має значення, не вказав на конкретну особу.
Також журналіст підкреслив, що, на його думку, бруднішої війни, ніж та, яку Збройні Сили Російської Федерації проводять проти мешканців окупованого Криму, сучасна історія ще не знала.
Не обминули й теми стосовно дій та вчинків колишнього президента Віктора Януковича. Для Портнікова Віталія Днем Незалежності України стало не 24 серпня 1991 року, коли Верховна Рада УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, і навіть не 1 грудня 1991 року, коли відбувся всеукраїнський референдум, а той день, коли Янукович покинув кордони України. Також аналітик наголосив, що Янукович є інструментом російської експансії в Україну.
Після того, як Портніков виклав свої думки про сучасну геополітику Путіна та ситуацію в державі, студенти продовжили ставити свої питання.
Переважною більшістю в аудиторії  були студенти факультету журналістики . Проте цікавилися думками Віталія Едуардовича також представники філологічного, філософського та інших факультетів.
На питання заступника декана факультету журналістики Тихолоза Богдана Сергійовича та викладача Габор Наталії Богданівни Портніков відповідав чітко, але обережно. 


Наприкінці зустрічі Віталій Едуардович побажав, аби майбутні журналісти стали професіоналами у своїй справі та могли вільно конкурувати із теперішніми професіоналами.  Аналітик в такому разі залишить журналістику та почне писати книги.
Кирилюк  Анастасія
Фото: Кирилюк Анастасії та з особистого архіву Портнікова Віталія

Комментариев нет:

Отправить комментарий